>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Шумахер вийшов з коми ще у квітні, - експерт

Міхаелю доведеться пройти ще довгий шлях

 Шумахер вийшов з коми ще у квітні, - експерт
Фото: tsn.ua

Медичний делегат FIA Гарі Хартстейн впевнений, що Міхаель Шумахер вийшов з коми ще у квітні. Про це Гарі написав у своєму блозі: "Після вчорашньої заяви я отримав сотні питань і спробую відповісти на деякі з них.

1. Той факт, що Міхаель залишив лікарню - гарна новина. Через тривале перебування в палаті інтенсивної терапії, де функції багатьох органів підтримувалися штучно, майже неможливо уявити, що лікарі змогли відразу приступити до реабілітації, пропустивши проміжний період. Я ніколи не бачив, щоб пацієнт з травмою голови одразу після п'ятимісячного перебування в інтенсивній терапії починав реабілітацію... але можливо все.

2. Уже в той час, коли Сабіна сказала, що Міхаель відкриває очі, ми знали, що він не в комі. Кома - це стан втрати свідомості, в якому пацієнт не може відкривати очі. Окрім того, були ознаки того, що він може взаємодіяти з оточуючими, тобто був притомний.

Що все це означає? Сабіна - справжній професіонал. Коли на початку квітня вона сказала, що у Міхаеля були моменти пробудження і опритомнення, професіоналам вже тоді було ясно, що він більше не в комі. Вона використовувала два терміни, зрозумілі тільки лікарям, адже для пересічних людей опритомніти і проявляти активність - одне і те ж.

Фактично, та інформація, яку ми отримали вчора, не є новиною. Імовірно, це спроба використати певні фрази, щоб створити помилкове враження. Думаю, якби Міхаель дійсно знаходився в кращому стані, ніж мінімальні ознаки свідомості,про що так точно Сабіна повідомила в квітні, то нам би повідомили, що він відчуває деякі складності, але буде наполегливо працювати, щоб з ними впоратися. Або, що йому доведеться вчитися читати та писати і т. ін. Але нам, насправді, лише повторили те, що ми і так знали, додавши наприкінці, що іншої інформації поки не буде.

У мене не найпозитивніші очікування, я хвилююся за сім'ю Міхаеля і за вас, його уболівальників".

Нагадаємо, що катаючись на лижах у французькому Мерібель 29 грудня 2013 року, Шумахер впав і вдарився головою об каміння. Гонщик, якому 3 січня виповнилося 45 років, був введений лікарями в стан коми. Міхаель 150 днів перебував у стані коми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram