>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт
Спецтема
Евро 2012

Україну очікує "ефект Барселони"? - експерт

Проведення Євро-2012 дозволило здійснити низку проектів, які за інших обставин так і залишилися б нереалізованими.

Україну очікує "ефект Барселони"? - експерт
Фото: Артем Атаманюк

Виходячи з досвіду великих спортивних подій - Олімпійські ігри, чемпіонати Європи та світу з футболу - позитивний ефект від проведення таких турнірів може виражатися, в першу чергу, в підвищенні туристичної та інвестиційної привабливості країни, а також у зростанні продуктивності праці внаслідок масштабних вкладень в інфраструктуру.

Про це в коментарі Інституту Горшеніна заявив начальник відділу аналізу та досліджень "Райффайзен Банк Аваль" Дмитро Сологуб.

"Зокрема, збільшення припливу туристів унаслідок успішного проведення спортивного турніру отримало назву "ефект Барселони", після організації в цьому місті літніх Олімпійських ігор 1992 року. Щодо України, то, хоча проведення чемпіонату й дозволило значно поліпшити необхідну туристичну інфраструктуру в містах, які приймають Євро, ситуація з якістю туристичних послуг в інших найбільш привабливих регіонах країни (Карпати, Крим, Одеса) залишається на доволі низькому рівні", - вважає експерт.

При цьому, на його думку, віддача від масштабних інвестицій в інфраструктуру потенційно відкриває для України більші можливості.

"Проведення європершості дозволило здійснити низку проектів, які за інших обставин так і залишилися б нереалізованими в найближчі 5-10 років. Ідеться, в першу чергу, про модернізацію транспортної інфраструктури - дороги, аеропорти. Однак підвищення конкурентоспроможності української економіки і зростання продуктивності передусім залежить від поліпшення бізнес-клімату в країні. Поки не буде вжито кардинальних заходів із викорінення корупції, підвищення ефективності судової системи та проведення структурних реформ, говорити про якийсь суттєвий позитивний ефект від проведення Євро-2012 не доводиться", - вважає Дмитро Сологуб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram