>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт
Спецтема
Евро 2012

Паулу Бенту: іспанці заслужили вихід у фінал

Наставник збірної Португалії вважає, що у півфіналі Євро-2012 його команді просто не пощастило.

Паулу Бенту: іспанці заслужили вихід у фінал
Фото: footballtop.ru

- Мій погляд: ми дуже добре грали на турнірі, ми показали відмінну гру проти сильних суперників, ми вийшли з "групи смерті" - з Німеччиною, Голландією, Данією, добре зіграли проти Чехії у чвертьфіналі. І сьогодні ми зіграли дуже добре. Принаймні в перші 90 хвилин ми виглядали, як на мене, краще за іспанців. І навіть, мабуть, були трохи ближчими до перемоги - ми мали потенційно гарні гольові моменти. А ось в овертаймі вже Іспанія володіла ініціативою. Суперник був швидшим, плюс ми дали іспанцям можливість перевести гру ближче до наших воріт.

Звичайно, мені хотілося б виграти цей матч в основний час, не в серії пенальті. Але й за такий програш мені не прикро - так програвати можна. Ми маємо гарну команду, це головне. І ми покидаємо Євро-2012 з гордо піднятою головою! А вже в серпні нам починати грати у кваліфікації чемпіонату світу. На Євро-2012 ми показали, що можемо грати з будь-яким суперником, з командою будь-якого рівня - і це, без сумнівів, стане в нагоді нам надалі.

- Що сталося в серії пенальті між Нані та Бруно Алвешем? І чому Криштіану Роналду мусив бити останнім?

- Жодного непорозуміння між Нані й Алвешем не було. Ми мали чітку стратегію: Моутінью, Пепе, Нані, Алвеш, Роналду. Ми вирішили, що будемо дотримуватися саме цього варіанта. А чому ми вибрали саме таку п'ятірку пенальтистів - вибачте, не можу сказати. Можливо, потім...

- Чому Алвеш був не таким упевненим, як в основний час матчу?

- Іспанці дійсно мали не так багато моментів в основний час, причому ми були ближчими до того, щоб підловити їх на контратаці. А Бруну Алвеш, вважаю, трохи втомився - але це не виправдання. Втомилася вся команда, як наслідок - Іспанія в овертаймі була ближчою до перемоги.

- Коли Серхіо Рамос забив "паненку" - це психологічно вплинуло на вашу команду? Пірло саме так забив англійцям і, по суті, "убив" суперника.

- Напевно, такі речі впливають на суперника. Хоча початок серії пенальті також був за нами - Руй Патрісіу відбив перший удар. Узагалі, ми готувалися до серії пенальті, спеціально відпрацьовували удари з "точки" на тренуваннях. Але це футбол - тут є місце для будь-якої несподіванки. І для несправедливості теж: у цій грі ми не мали багато талану. Звичайно, Іспанія заслужила на фінал - і я можу їх тільки привітати із цим. Але й свою команду я теж вітаю - ні до кого з гравців не маю жодних претензій.

Нам не вистачило лише талану. Не було проблем із суддівством, на нашу гру не впливали жодні зовнішні чинники - ми не програли через якийсь форс-мажор. Ми програли тому, що іспанці краще пробили пенальті. От і все. Сподіваюся, в майбутньому пощастить і нам - удача буде на нашому боці.

- Ваша команда доволі добре контролювала м'яч, доволі тривалий час. Але Хесус Навас і Педро завдали вам чимало проблем. Це позначилося на грі в овертаймі?

- Іспанія в додатковий час мала більше гольових шансів, вони краще контролювали м'яч, їхні заміни дійсно підсилили гру. Хоча я не сказав би, що в нас виникли якісь величезні проблеми в обороні. Із чим у нас не склалося в овертаймі, то це з першим пасом при виході з оборони в атаку - саме тому суперник отримав більше шансів для атак. Хоча і в нашому складі є сильні гравці - і те, що ми зіграли внічию і довели матч до серії пенальті - засвідчує це.

- Із трибуни здалося, що Бруну Алвеш втомився - чи не було помилкою відправляти його бити пенальті?

- Було б дивно, якби він не втомився після 120 хвилин гри. Але стратегію пенальті і відбір пенальтистів ми здійснили заздалегідь. Просто нам не пощастило. Хоча, повторюся, Іспанія заслужила цей фінал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram