>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт
Спецтема
Евро 2012

Українці оцінили Євро-2012

Позитив від Євро-2012 для України полягає, насамперед, в "визнанні Європою, іміджі та престижі".

Українці оцінили Євро-2012
Фото: EPA/UPG

73% українців вважають, що Україна в цілому змогла гідно провести чемпіонат Європи з футболу 2012 року.

Про це свідчать результати всеукраїнського дослідження громадської думки соціологічної компанії Research&Branding Group, презентованого її керівником Євгеном Копатьком у понеділок на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Згідно з опитуванням, 12% вважають, що Україна не змогла гідно прийняти Євро-2012, 16% важко відповісти на це питання.

У 64% жителів України залишилися в цілому позитивні враження від проведеного футбольного чемпіонату, у 10% - в цілому негативні враження, 26% - не змогли відповісти.

65% опитаних вважають, що проведення Євро-2012 принесло країні більше позитиву, 11% - що принесло більше негативу, 24% - не змогли відповісти. Водночас найбільш позитивно сприйняли проведення турніру жителі Західної України, в центрі і на південному сході країни оптимізму дещо менше.

20% респондентів вважають, що позитив від Євро-2012 для України полягає, насамперед, в "визнання Європою, іміджі та престижі", 5% бачать його в розвитку туризму, і така сама кількість - у збільшенні доходів населення, економічного прибутку і інвестиціях. 4% відзначили позитив у прояві гостинності та доброзичливості, інші 4% - в самій успішної організації чемпіонату та виконанні зобов'язань перед УЄФА, і така сама кількість - в поліпшенні дорожньої інфраструктури, 3% побачили плюси в будівництві стадіонів і розвитку спорту. Водночас 17% українців побачили позитив у чомусь іншому, 13% не побачили жодного позитиву від Євро-2012, а 38% не змогли відповісти.

44% опитаних вважають, що збірна України з футболу зіграла на Євро-2012 в свою силу, 11% вважають, що команда Олега Блохіна виступила навіть вище від своїх можливостей, 19% - що нижче від своїх можливостей, 26% не змогли відповісти.

66% українців вважають, що організація Євро-2012 показала здатність країни приймати масштабні спортивні заходи, 26% вагаються в оцінках і 8% так не вважають. 65% вважають, що проведений чемпіонат Європи з футболу поліпшив міжнародний імідж України, а 27% вагаються і 8% з цим не згодні.

51% опитаних очікують, що після Євро-2012 в країну значно збільшиться приплив іноземних туристів, 36% вагаються в оцінках і 13% в цілому не згодні з цим.

60% жителів України вважають, що заклики бойкотувати Євро-2012 і не відвідувати матчі в Україну, які лунали в низці країн Європи в цілому не досягли своєї мети, 15% думають, що досягли, 25% не змогли відповісти.

"Це більше емоційна оцінка людьми події. Для країни це вкрай позитивні результати. А як влада зможе ними розпорядитися - це залежить від неї", - зазначив Копатько.

Опитування було проведено з 26 червня по 12 липня 2012 року методом особистого інтерв'ю в усіх регіонах України. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю і віком. Обсяг вибіркової сукупності становить 3101 осіб. Очікувана середня помилка вибірки становить 2%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram