>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Ходжсон: моя тренерська філософія практично не змінилася за 36 років кар'єри

Рой почав свою тренерську діяльність з Лімпопо

Ходжсон: моя тренерська філософія практично не змінилася за 36 років кар'єри
Фото: myliverpool.ru

Збірна Англії на мундіалях давно не блищить. Після 1990 року, коли "леви" Боббі Робсона фінішували четвертими, стелею для англійців став вихід в ¼ фіналу. У Бразилії "родоначальники" полетять на чолі з Роєм Ходжсоном, який раніше успішно працював в Швеції, Фінляндії та Швейцарії.

У розмові з журналістом The Guardian Філіпом Оклер Рой згадав про свою роботу закордоном : "Я треную вже 36 років, і лише близько шести з половиною з них я провів в Англії. Я розмовляю п'ятьма мовами - англійською, шведською, французькою, італійською та німецькою. Я вивчав французьку в школі - і навіть трохи вчив інших, коли ми грали в ПАР у 1973 році. У нас була робота вранці, а в обід я тренував юнацьку збірну Лімпопо. Одного разу в нашій академії з'явилася вакансія, і мене кинули на амбразуру, кинули саме мене.

Шведську я вивчив в основному з ввічливості. Це не було обов'язковою умовою тренерської роботи, так як гравці добре знали англійську. Насправді, вони в якійсь мірі навіть самі воліли, щоб тренування і розмови в роздягальні були англійською мовою - це було для них бонусом. Коли я говорив шведською, це йшло на користь тільки одній людині - мені. А коли англійською - 25 або 30! Неважливо, куди ти їдеш, до Швеції, де бути англійцем навіть невелика перевага, або куди-небудь ще - головне в кар'єрі тренера завоювати повагу гравців.

Сподіваюся, за 36 років моєї кар'єри був прогрес, але мої глобальні погляди на гру сильно не змінювалися. Де б я не працював, я завжди ставив гравців на перше місце. Все це не змінювалося ні в Швеції, ні в Швейцарії, Фінляндії, Італії, Данії чи Англії.

В "Інтері", наприклад, "зірки" змусили нас змінити стиль гри. Таких гравців, як Джоркаєфф, важко просто взяти і вбудувати в команду. Він відмовлявся виконувати деякі установки, тому що це суперечило його стилю. Свого часу він точно так само ігнорував вказівки Саккі. Моя точка зору така: у тебе може бути своя філософія, але завжди знайдуться гравці, які занадто гарні для того, щоб не брати їх до уваги. Тобі доведеться організовувати гру команди навколо таких гравців. Іноді ти просто не можеш дозволити собі зайву впертість. Тільки в утопічно ідеальній команді у вас буде 11 гравців, які за рівнем відповідають клубу, кожен належно виконує свою роль і не шкодить командному балансу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram