>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

"Атлетік" - "Шахтар": баскські "леви" готуються до дебюту в ЛЧ

Рік тому "гірники" стартували в ЛЧ перемогою над іспанським "Реал Сосьєдадом"

"Атлетік" - "Шахтар": баскські "леви" готуються до дебюту в ЛЧ

Сьогодні донецький "Шахтар" стартує в Лізі чемпіонів. В Більбао вихованці Луческу битимуться з незірковим, але дуже непростим "Атлетіком".

З цією командою "Шахтар" ще не зустрічався. Особливістю цієї команди є кадрова політика. За клуб мають право грати лише футболісти з баскськими корінням. Цього правила дотримуються від створення команди (з 1898 року) до сьогоднішніх днів. Така унікальна політика, безумовно, позначається на результатах. Вистріливши у 80-і роки (перемоги в Примері в 1983 і 1984 роках), "Атлетік" поступово скотився вниз: більшість талановитих басків, погравши кілька років за "смугастих", йдуть у заможніші клуби. Тим не менш, в останні роки "Атлетік" знову нагадав про себе. У 2012 році "червоно-білі" під керівництвом "Божевільного" Б'єлсі дійшли до фіналу Ліги Європи. А в минулому сезоні під керівництвом Ернесто Вальверде баски фінішували на 4 місці, пропустивши вперед тільки грандів ("Атлетіко", "Реал", "Барсу").

Проте в новому сезоні "Атлетік" виглядає краще. Команді не вистачає стабільності. У першому турі Прімери "червоно-білі" програли скромній "Малазі" (0:1). У другому турі "Атлетік" хвацько розібрався з "Леванте" (3:0), а в своєму останньому матчі лише в кінцівці не встояли на "Камп Ноу" у двобої з "Барселоною" (0:2). Між цими матчами "смугасті" здобули путівку в груповий етап ЛЧ, пройшовши італійський "Наполі". Цю перемогу можна назвати історичною - адже для "Атлетіка" це буде перша в історії Ліга чемпіонів.

Взагалі "Атлетик" грає в досить нетиповий для іспанських команд футбол. Баски намагаються не возитися з м'ячем, як більшість команд Прімери, а грати в "рок-рол" (визначення Юргена Клоппа), роблячи ставку на швидкий вертикальний переклад м'яча. "Смугастих" цілком можна назвати єдиними апологетами "англійського" футболу в Іспанії. Лідером такого неіспанского "Атлетіка" вважається форвард Адуріс, який забив у минулому сезоні 16 м'ячів. Його фішка - гра в один дотик. Більшість своїх м'ячів нападник забив, замикаючи флангові простріли/навіси Іттураспе і Беньята. В центрі поля веде гру команди Муніаїн. Також варто відзначити 18-річного півзахисника Унаї Лопеса, який замінив Вальверде Ерреру, що відбув рятувати "МанЮнайтед". 

Зазначимо, що "Атлетік" є суто домашньою командою. На сучасному "Сан-Мамесі" (стадіон, побудований в 2013 році, буде заповненим під зав'язку. А це майже 54 тисяч фанів!) "червоно-білі" практично невразливі. На своєму полі команда регулярно б'є "Барсу" і "Реал".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram