>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Григорій Суркіс: УЄФА дав шанс Росії вийти з "кримського глухого кута", зберігши обличчя

Санкції до РФС застосують лише у винятковому випадку

Григорій Суркіс: УЄФА дав шанс Росії вийти з "кримського глухого кута", зберігши обличчя
Фото: uklon.com.ua

Віце-президент УЄФА Григорій Суркіс прокоментував підсумки чотиристоронньої зустрічі представників УЄФА, ФІФА, ФФУ та РФС, що відбулася у Ньйоні, а також висловив свою думку про можливі шляхи вирішення кризової ситуації, що виникла у кримському футболі:

"Хочу, щоб мене правильно зрозуміли. А то мої минулі висловлювання дехто так інтерпретував, що я вийшов мало не адвокатом Росії. Наполягаю, що РФС грубо порушує статути ФІФА і УЄФА, а також утискає права ФФУ як єдиної асоціації, чия юрисдикція поширюється на територію Автономної Республіки Крим. Але я вже говорив у Ньйоні і повторю знову. Рішення про санкції можуть ухвалювати тільки компетентні органи, а формат згаданої зустрічі цього жодним чином не передбачав. До того ж треба чітко розуміти: для УЄФА і ФІФА санкції - це лише один із інструментів, які мають забезпечувати виконання статутних норм. Причому, серед найбільш жорстких є призупинення членства або виключення зі складу УЄФА та ФІФА - до них вдаються лише в крайньому разі.

Моєю єдиною метою як віце-президента УЄФА є захист футбольної конституції - статутів ФІФА та УЄФА. Мій обов'язок як громадянина України - відстоювати інтереси рідної країни, що залишається законослухняним членом європейської футбольної сім'ї. Згідно з резолюцією ООН, де-юре Крим - частина України, і матчі першості Росії там проводитися не можуть.

Які кошти використають, щоб повернути ситуацію в правове поле, для мене не важливо. Якщо я побачу, що єдиним способом переконати РФС відмовитися від незаконних претензій і авантюрних планів з управління футболом на території українського Криму є сумнозвісні санкції, я поставлю це питання перед членами робочої групи, адміністрацією УЄФА і моїми колегами з виконавчого комітету.

Дочекаємося висновків робочої групи УЄФА та ФІФА, а потім подивимося. Але все ж я сподіваюся, що РФС скористається шансом і вийде з "кримського глухого кута", зберігши обличчя. Для цього необхідно припинити згадані вище порушення, переглянути свої неправомірні рішення і надалі не робити спроб організації футболу на території українського Криму".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram