>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

ФІФА пом'якшила покарання Блаттеру і Платіні

Клопотання про довічну дискваліфікацію футбольних чиновників відхилено

ФІФА пом'якшила покарання Блаттеру і Платіні
Фото: EPA/UPG

Апеляційний комітет Міжнародної федерації футбольних асоціацій (ФІФА) в середу, 24 лютого, відхилив скарги президента ФІФА Йозефа Блаттера і президента Спілки європейських футбольних асоціацій (УЄФА) Мішеля Платіні, але водночас скоротив із восьми до шести років термін їхнього усунення від футбольної діяльності, повідомляє DW.

Всесвітня футбольна організація повідомила, що у справах Блаттера і Платіні, обвинувачених у корупції врахували пом'якшувальні обставини. Проте вони не зможуть обіймати будь-які посади у світовому футболі до 2021 року. Крім того, Блаттера оштрафували на €45 тис., а Платіні - на €73 тис.

Разом з тим апеляційний комітет відхилив клопотання слідчої палати комітету з етики ФІФА про довічну дискваліфікацію футбольних чиновників.

Йозеф Блаттер заявив, що розчарований рішенням комітету і тепер має намір подати скаргу до Спортивного арбітражного суду (CAS) в Лозанні. Раніше про аналогічний крок оголосив Платіні. CAS є останньою інстанцією, що вирішує трудові спори у сфері спорту.

Обох президентів футбольних організацій усунули від футболу за порушення етичних правил ФІФА. Підставою для дискваліфікації послужив сумнівний платіж Йозефа Блаттера Мішелю Платіні на суму 2 млн швейцарських франків.

Нагадаємо, у вересні 2015 року проти Йозефа Блаттера порушили кримінальну справу. Його підозрюють у незаконному переказі Платіні двох мільйонів швейцарських франків 2011 року. Згодом Арбітражна палата комітету з етики ФІФА порушила справи і проти Блаттера, і проти Платіні

У Цюриху наприкінці травня заарештували декількох можновладних чиновників ФІФА за звинуваченням у корупції. За даними слідства, протягом багатьох років у ФІФА проводили різні спекуляції із заявками на чемпіонат світу, а також маркетинговими і мовними угодами. Арешти продовжилися в грудні.

Нового президента ФІФА оберуть 26 лютого 2016 року в Цюриху. Серед кандидатів - віце-президент ФІФА від Азії Алі бін аль-Хусейн, генсекретар Спілки європейських футбольних асоціацій (УЄФА) Джанні Інфантіно, голова комітету ФІФА з розвитку футболу в Палестині Токіо Сексвале, колишній радник з міжнародних справ президента ФІФА Жерома Шампань, а також віце-президент ФІФА Салман бін Ібрагім Аль-Халіфа.

Восьмого президента ФІФА Блаттера вперше обрали керівником організації 1998 року. Після того його переобирали на пост голови 2002, 2007, 2011 і 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram