>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

ФІФА погодилася ввести відеоповтори для суддів

Інфантіно почав своє правління з історичного рішення.

ФІФА погодилася ввести відеоповтори для суддів
Фото: Сергей Нужненко

Міжнародна рада футбольних асоціацій (ІФАБ, організація, яка розробляє і стандартизує правила гри у футбол) дозволила суддям використовувати відеоповтори для того, щоб не помилитися у своїх рішеннях.

Як повідомляє BBC, у суботу на засіданні ради ІФАБ було вирішено запустити це нововведення із сезону 2017-2018 років. При цьому отримано заявки на тестування системи від 12 національних ліг і однієї конфедерації. Судді обмежать використання суддями відеоповторів такими випадками: узяття воріт, порушення правил у штрафному майданчику, видалення гравця або покарання не того гравця.

ІФАБ об'єднує ФІФА (чотири голоси) і чотири британські асоціації (по одному голосу). Для прийняття рішення необхідно було набрати шість голосів, тому без згоди ФІФА введення відеоповторів було б неможливим.

Однак новий голова ФІФА Джанні Інфантіно дотримується думки, що використання сучасних технологій у футболі неминуче. Він уже назвав рішення ввести відеоповтори "історичним".

При цьому він вважає, що технології не повинні ставити під загрозу темп гри, тому відеоповтори спочатку повинні пройти "обкатку". Через це повторів не використовуватимуть у спірних моментах, які стосуються, наприклад, офсайдів, якщо тільки вони не завершилися взяттям воріт.

Окрім повторів, було ухвалено рішення скасувати "правило потрійного покарання". Це стосується випадків, коли гравець, який захищається у штрафному майданчику, збиває супротивника (в боротьбі, а не навмисно). ІФАБ вирішила, що видаляти за таке порушення не варто: пенальті і можливий гол - достатнє покарання.

У майбутньому заплановано внести ще декілька змін у правила футболу. Зокрема розглядають можливість запровадження четвертої заміни в додатковий час.

Нагадаємо, що в більшості ігрових видів спорту - хокеї, волейболі, тенісі, регбі, американському футболі - відеоповтори вже давно взято на озброєння. Навіть у баскетболі, де спірні ситуації виникають рідше, ніж у футболі, іноді вдаються до допомоги відео.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram