>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

ФІФА визнала факт підкупу голосів під час вибору країн-господарів двох ЧС

У 2010 році чиновники ФІФА отримали хабар у $10 млн від ПАР

ФІФА визнала факт підкупу голосів під час вибору країн-господарів двох ЧС
ФИФА
Фото: EPA/UPG

Міжнародна федерація футболу (ФІФА) визнала факт підкупу голосів під час вибору країн-господарів чемпіонатів світу 1998-го і 2010 років, які відбулися у Франції і ПАР відповідно.

Про це повідомляється в документах, опублікованих на сайті ФІФА.

21-сторінковий документ, оприлюднений організацією, направлено владі США, яка проводить розслідування про корупцію в організації.

З документа випливає, що в корупційних і шахрайських схемах брали участь колишній віце-президент організації і колишній глава КОНКАКАФ Джек Ворнер, його син Дар'ян Ворнер, колишній член виконкому ФІФА, колишній генеральний секретар КОНКАКАФ Чак Блейзер і деякі інші невстановлені особи.

Схема була побудована на придбанні голосу Ворнера, який під час вибору країни-господаря ЧС-1998 проголосував за Марокко. Ворнер отримав хабар від заявкового комітету Марокко в обмін на свій голос.

На виборах країни-господаря чемпіонату світу 2010 року представники південноафриканської заявки запропонували заявковому комітету ФІФА $10 млн в обмін на голоси Ворнера, Блейзера і ще одного члена виконкому ФІФА. Чиновники пропозицію прийняли, надавши ФІФА неправдиву інформацію про природу цього платежу.

ФІФА також підтвердила, що катарець Мохаммед бін Хаммам купував голоси на виборах президента організації 2011 року, витративши на це близько $400 тис.

У травні 2015 року у Швейцарії за підозрою в корупції затримали сімох високопоставлених чиновників ФІФА. Через півроку швейцарська влада провела нову серію арештів футбольних функціонерів. У підсумку 14 колишнім і діючим футбольним чиновникам висунули звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram