>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Яна Шемякіна принесла Україні перше "золото" Олімпіади!

Фехтування другу поспіль Олімпіаду приносить країні золоту медаль.

Якщо в Пекіні "золотою" стала команда шаблісток, то в Лондоні відзначилася шпажистка Яна Шемякіна. Українка спочатку пройшла росіянку Шутову - 15:12. Потім - румунку Бранцу, але ж Анна Марія - срібний призер Пекіна-2008, чемпіонка світу-2010 і 2011-го в команді. Утім, Яна в овертаймі вигризла перемогу з рахунком 14:13. Потім "на зубах" вона перемогла ще одну румунку - Симону Герман, 15:14. А в півфіналі Яна здолала китаянку Сунь - 14:13. Як бачимо, жодної легкої перемоги, усі завойовано потом.

Такою самою була й вирішальна перемога. У фіналі українці протистояла олімпійська чемпіонка Пекіна німкеня Бритта Хайдеманн. Основний час закінчився з рахунком 8:8 (хоча українка якийсь час вела з перевагою у два уколи). В овертаймі саме наша шпажистка мусила атакувати, адже в разі нічиєї чемпіонкою ставала б німкеня. І Шемякіна чудово впоралася зі своїм завданням, завдавши вирішального уколу незадовго до закінчення додаткової хвилини. Є перша українська чемпіонка лондонської Олімпіади!

Ця медаль стала для України вже другою, здобутою в понеділок. Перед цим "бронзу" завоювала важкоатлетка (категорія до 58 кг) Юлія Калина. А якби наших гімнастів не позбавили "бронзи" в командних змаганнях, понеділок сміливо можна було б назвати "Днем України".

Додамо, що у фехтувальників ми також маємо право розраховувати на медаль: від шаблістки Ольги Харлан - тріумфаторки Пекіна в командній шаблі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram