>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Олімпіада-2012: Фелпса не спинити. І Китай теж

Американець Майкл Фелпс побив рекорд радянської гімнастки Лариси Латиніної, а збірна Китаю має намір побити власний рекорд золотих нагород (51).

Китайські спортсмени в Лондоні і не думають зменшувати оберти, завоювавши ще чотири золоті нагороди (загалом уже 13) і зберігаючи безпечну відстань від американців. В атлетів із Піднебесної стало 23 медалі (13+6+4). Але тріумфи китайців - це вже рутина. Аж ніяк не вони були головними героями вівторка.

Американець Майкл Фелпс знову змусив заговорити про себе. На Олімпіаді в Пекіні він завоював 8 золотих нагород і став 14-разовим тріумфатором літніх Ігор у плаванні. А в Лондоні Майкл побив рекорд Лариси Латиніної за кількістю завойованих олімпійських нагород будь-якої проби. Радянська гімнастка на Олімпіадах 1956, 1960 і 1964 років виграла 9 золотих, 5 срібних і 4 бронзові медалі - всього 18 нагород.

А 27-річний Фелпс свої 18-ту і рекордну 19-ту олімпійські нагороди завоював так. Спочатку виграв "срібло" на дистанції 200 метрів батерфляєм, а потім Майкл став "золотим" у складі збірної США в естафеті 4х200 м вільним стилем.

В активі американця наразі 15 золотих, 2 срібні та 2 бронзові медалі. На Олімпіаді-2012 Фелпс виступить ще в трьох дисциплінах: 100 м батерфляєм, 200 м комплексним плаванням і естафета 4х100 комплексом. Напевно, він допоможе збірній США скоротити відставання від Китаю в медальному заліку. "Зірково-смугаста" команда теж має 23 медалі, але золотих - не так багато, як хотілося б (9+8+6).

Ще одним героєм вівторка став тенісист Жо-Вілфрід Тсонга. Ні, чарівний француз не виграв ані "золота", ані "бронзи", не обіграв він і когось із великих. Він просто з рахунком 25:23 (!) у геймах у вирішальній партії зламав опір канадця Раоніча. Загальний рахунок виглядає так - 6:3, 3:6, 25:23 (у Лондоні-2012 дотримуються традиції Вімблдону - вирішальну партію грають без тай-брейку, поки хтось не поведе в рахунку з різницею у два гейми). Матч тривав 3 години 56 хвилин, і це новий рекорд Олімпійських ігор за тривалістю. До слова, саме французи зараз посідають третє місце в таблиці медалей - 11 нагород (4+3+4).

А збірна Росії далі дрімає - 8 медалей (2+2+4) і 9 місце в загальному заліку.

Нашій команді у вівторок не вдалося розжитися дорогоцінними металами. Дехто, як дзюдоїст Артем Василенко (до 81 кг), програв уже в першому раунді; інші, пробившись у фінальну частину змагань, у підсумку посіли останнє місце - як Вікторія Потєхіна та Юлія Прокопчук у синхронних стрибках з "вишки" (восьмі). А хтось, як лучник Маркіян Івашко, пройшов двох суперників і... взяв паузу до п'ятниці.

А ще був бадмінтоніст Дмитро Завадський, якому трохи не вистачило, щоб вийти в 1/16 фіналу. Українець у трьох партіях поступився німцеві Звіблеру - 21:17, 10:21, 16:21. І що з того, що далі на нашого спортсмена чекав би один із фаворитів турніру Чен? Якщо програвати - то китайцеві.

Додамо, що Україна з трьома нагородами в активі (1+0+2) опустилася на 17 місце в медальному заліку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram