>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Олімпіада-2012: українські важкоатлети - допінг чи травми?

Олімпійський турнір через травми останньої миті не дорахувався безлічі елітних спортсменів.

Олімпіада-2012: українські важкоатлети - допінг чи травми?
Фото: EPA/UPG

Причому травми косили переважно важкоатлетів з Росії та України. У наших сусідів хронологія подій виглядає так: за добу до вильоту травму спини отримала діюча чемпіонка світу в категорії до 69 кг Оксана Сливенко, а вже в Лондоні переніс операцію з видалення грижі диска хребта Хаджимурат Аккаєв (до 105 кг).

Аккаєв потім скаже дещо дивну фразу: "По суті, паралізувало праву ногу. Після цього мене прооперували - фактично проти моєї волі". А партнер Хаджимурата по збірній і суперник у категорії Дмитро Клоков на Олімпіаду навіть не полетів. "За медичними показаннями", як обтічно висловився міністр спорту РФ Віталій Мутко.

Тепер про наших. У Лондон не поїхали відразу троє: срібний призер ЧС-2011 Артем Іванов (до 94 кг), Світлана Чернявська (понад 75 кг) і наддосвідчений Артем Удачин (понад 105 кг).

Знаєте, як Удачин відповів "СЭ в Украине" на питання про свою травму? По суті, ніяк. "Вибачте, це не до мене. Це - до керівництва", - і кинув слухавку. Дещо нервова реакція. 

А ось тренер спортсмена послався на травму плеча. І навіть пояснив, чому його підопічний такий злий на керівництво. Виявляється, саме президент профільної федерації Анатолій Писаренко і головний тренер збірної Алаєв вирішили, що Удачина треба поберегти. Дивна позиція, якщо врахувати, що Артемові грижу за кілька днів до старту все-таки не вирізали, а до наступної Олімпіади травм у 32-річного атлета точно не поменшає. Тобто виходить, що спортсмен готовий ризикувати, а керівництво вольовим рішенням залишає його вдома. Медалі не потрібні?

Ще дивніше ситуація виглядає, якщо врахувати, що сайт Національного олімпійського комітету встиг заявити - Удачин травмував коліна. Але аж ніяк не плече. Не встигли виробити спільну позицію?

І ще два штрихи. У лютому наша жіноча збірна через позитивну реакцію на допінг утратила багаторічного лідера команди Ольгу Коробку. А у квітні на чемпіонат Європи нібито через гепатит не поїхала жіноча збірна. Притому що задовго до стартів у Федерації важкої атлетики подейкували: медалей дівчата привезуть дуже багато. Можливо, просто не встигли "очиститися".

У всій ситуації з травмами провідних важкоатлетів є один позитивний момент: через неучасть двох росіян - Аккаєва і Клокова - наш Олексій Торохтій піднявся на найвищу сходинку п'єдесталу. Врахуймо, що Олексій у сумі взяв на 6 кг менше, ніж переможець у категорії до 94 (!) кг казах Ільїн. А з Ільїним мав конкурувати інший наш претендент на медалі - Артем Іванов.

Тож утративши гіпотетичне "срібло" Іванова і ще більш гіпотетичну "бронзу" Удачина (в його категорії солюють два іранці і росіянин Албегов, який вижив в епідемії травм), ми отримали найсправжнісіньке "золото" Торохтія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram