>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Олімпіада-2012: Салам алейкум, Україно!

Львів'янка Марія Стадник переказала Батьківщині полум'яний привіт із сонячного Азербайджану.

Дві бойові українки: Ірина Мерлені (ліворуч) і Марія Стадник
Фото: noc-ukr.org
Дві бойові українки: Ірина Мерлені (ліворуч) і Марія Стадник

12-го медального дня в Лондоні не бракувало яскравих подій, але для нас окремою  подією було протистояння в жіночій боротьбі в категорії до 48 кг між українкою Іриною Мерлені й українкою, яка виступає за Азербайджан. Йдеться про Марію Стадник. Свого часу ця парочка збурила всю спортивну Україну.

2006 року Стадник у 17-річному віці виграла чемпіонат Європи. Але потім у неї в крові виявили сечогінний препарат. Найсмішніше, що природний вага Стадник - це ті самі 48 кг. Тому "зганяння" їй просто не потрібне. Згодом її чоловік Андрій Стадник зізнавався, що через юний вік Марію реальною конкуренткою не вважали, тому говорити про чиїсь підступи начебто не доводиться. Але версія, що Стадник "отруїли" свої ж тренери, щоб розчистити шлях перед олімпійською чемпіонкою Афін Іриною Мерлені, активно ширилася тусовкою.

Так чи інакше, але Марії скоротили дискваліфікацію до року. Правда, знайшлася нова напасть: їй дали зрозуміти, що в її категорії ставку робитимуть на Мерлені. І ось тоді Стадник змінила спортивне громадянство на азербайджанське.

На Олімпіаді-2008 доріжки Стадник і Мерлені не перетнулися, але обидві стали там бронзовими призерками. Після цього українка Мерлені пішла в декретну відпустку, а азербайджанська українка Стадник узялася штампувати для нової спортивної Батьківщини медалі. Вона двічі стала чемпіонкою Європи (2009, 2011), була чемпіонкою світу (2009) і віце-чемпіонкою (2011).

І от в олімпійському Лондоні стежки двох принципових суперниць нарешті перетнулися. Зазначимо, що Ірина Мерлені могла взагалі не поїхати на Ігри. Усе-таки повернення в спорт у 30 років дається не так легко. Але останньої миті її таки відібрали в Лондон. А вже там вона дійшла до півфіналу, де на неї й чекала Стадник. Шансів пройти далі Ірина не мала - виглядала втомленою після попередніх сутичок, і молодша Стадник скористалася цим. Програла українка і битву за "бронзу"...

Стадник теж поступилася, але у фіналі. Так, Марії поки не вдалося стати на один рівень із Мерлені (вона ж програла свій олімпійський фінал), але їй лише 24, і в неї буде ще як мінімум одна спроба для цього.

Японська тигриця Хітомі Обара не дозволила Стадник подарутвати Азербайджану перше золото Олімпіади
Фото: EPA/UPG
Японська тигриця Хітомі Обара не дозволила Стадник подарутвати Азербайджану перше золото Олімпіади

І ось тепер питання: ким потрібно було бути, щоб 2007-го не розуміти, що Мерлені свій пік уже минула, а Стадник тільки підбирається до цієї висоти? Сказати "ідіотом" - занадто просто. А ось недалекоглядним, вузьколобим і перейнятим особистими миттєвими інтересами - саме те. Ми могли отримати унікальну зміну поколінь у цій ваговій категорії, але натомість втратили спортсменку. Так, Мерлені просто зобов'язана була поїхати на Ігри-2008, вона це заслужила своїм виступом в Афінах. "Відсіяти" її було б вершиною невдячності. Але й Стадник потрібно було утримати. Для Ірини Мерлені ця Олімпіада точно стане останньою, а от Стадник далі приноситиме Азербайджану медалі чемпіонатів Європи, світу та Олімпіад.

Серед інших подій дня виокремимо не угорців, які виграли два "золота" у веслуванні на байдарках (хоча на замітку взяти все ж потрібно), а прокидання збірної США. У легкій атлетиці американці взяли відразу три "золота". Хоча починалося для них усе не надто добре - росіянка Наталія Антюхова в бігу на 400 м з бар'єрами на 0,07 сек. випередила Лашинду Демус. Але потім вигравала лише Америка. Темношкіра красуня, володарка ідеального бігу, триразова чемпіонка світу Елісон Фелікс у бігу на 200 м завоювала своє перше індивідуальне "золото" Олімпіад. У бігу на 110 м з бар'єрами не було рівних Арієсу Меррітту, а у стрибках у довжину найдалі полетіла Бріттні Різ - 7,12 м. Американці в чотирьох легкоатлетичних фіналах узяли 7 нагород і випередили Китай за загальним числом медалей - 81 (34+22+25) .

Але Китай теж не дрімав і залишив останнє слово за собою. У тхеквондо 25-річна міс Ву повторила свій пекінський успіх - узяла "золото" в категорії до 49 кг. Китай завершив середу з такими показниками - 77 медалей (36+22+19). І атлети з Піднебесної все ще випереджають американців за числом золотих нагород.

Якщо вже ми згадали про два "золота" угорців у веслуванні на байдарках, то згадаємо і про дві золоті нагороди Японії в жіночій боротьбі.

А ось наша збірна може завоювати відразу п'ять золотих нагород у боксі. Адже в середу ще двоє наших хлопців (слідом за Усиком, Ломаченком і Шелестюком) пробилися в півфінал. Спочатку в категорії до 64 кг віце-чемпіон світу Денис Беринчик не залишив шансів австралійцеві Хорну - 21:13, а потім Олександр Гвоздик пройшов непростого алжирця Бенчаблу - 19:17 (4:6, 7:5, 8:6). У поєдинку за право боксувати у фіналі Беринчик зустрінеться з монголом Уранчимегом, який мінімально - 23:22 - виграв у господаря рингу Томаса Сталкера. А на Гвоздика чекає казах Аділбек Ніязімбетов.

ФОТО: EPA/UPG

У жіночій боротьбі у чвертьфіналі зупинилася Юлія Остапчук (до 63 кг). Зате наразі радує десятиборець Олексій Касьянов, який після п'яти видів програми йде четвертим із не катастрофічним відставанням від другого і третього місць. Молодчиною себе показав списометатель Олександр П'ятниця, який пробився у фінал з п'ятим результатом - 82,72 м. Фінал пройде в суботу. Зате у фінал стрибків з жердиною не змогли потрапити ні Максим Мазурик (5,35 м), ні Денис Юрченко (без оцінки). Не дай Боже, якщо це жахіття бачив Сергій Назарович Бубка...

У середу Україна знову залишилася без медалей. В активі нашої команди залишаються 9 нагород (3+0+6), і вона знову сповзла вниз у медальному заліку - 20-та (зате цифра красива).

А з матеріалу "Хто врятує честь України на Олімпіаді?" ви зможете зрозуміти, на кого нам сподіватися протягом останніх чотирьох днів змагань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram