>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Справа про "вкрадені мільйони" в українському спорті набирає обертів

Сафіуллін звинуватив підлеглих у підробці документів.

Справа про "вкрадені мільйони" в українському спорті набирає обертів
Равиль Сафиуллин

Нагадаємо, на початку вересня стало відомо про візит українських легкоатлетів-олімпійців до глави держслужби молоді та спорту Равіля Сафіулліна. Спортсмени просили розібратися з фінансуванням їх підготовки до Олімпіади та звинуватили керівництво Федерації легкої атлетики (ФЛАУ) в розкраданні коштів.

Одна з активісток, бронзовий призер Олімпіади в бігу Єлизавета Бризгіна поскаржилася: "Цього року було 36 мільйонів гривень на підготовку легкої атлетики. Ми, звичайно, були в шоці".

Майже відразу була створена спеціальна комісія. І 13-го вересня о 13.00 вона поклала звіт на стіл глави держслужби спорту. Так, Равіль Сафіуллін розповів, що на один із зборів в російський Кисловодськ, за документами, поїхало 36 осіб. Проте точно встановлено, що щонайменше 12 з них в цей час за межі України не виїжджали.

Також атлети проживали не на базі, як було заявлено, а в приватному секторі, і оплачували своє проживання і харчування за рахунок добових. Перевірка показала, що в інших випадках добові видавалися або не в повному обсязі, або зовсім не сплачувались.

Шеф держслужби спорту додав, що комісія продовжить свою роботу. При цьому комісією було запропоновано достроково розірвати контракти і звільнити держтренера з легкої атлетики Валерія Александрова (недогледів за обґрунтованістю економічних витрат), головного тренера збірної Апайчева, старших тренерів Бардакова і Степанцова (обох - за підробку документів).

Додамо, що спочатку звинувачення спортсменів стосувалися керівництва Федерації легкої атлетики, а не Держслужби спорту. Сьогодні спортивний "міністр" прокоментував цю ситуацію. Він, по суті, визнав, що перераховані працівники є його підлеглими, але відразу ж додав, що той самий Александров - паралельно перший віце-президент ФЛАУ.

Валерій Александров в бесіді з журналістами дав свою оцінку ситуації: "Можу запевнити, що Федерацією ні копійки, ні півкопійки не вкрадено. І зауважте: Сафіуллін про присвоєння грошей не сказав ні слова. До речі, були б гроші на рахунках ФЛАУ (за українським законодавством , це неможливо) - такого безладу не було б, коли тренери з барсеткою під пахвою їздять по зборах".

Віце-президент ФЛАУ і досі держтренер впевнений, що спортсменів продовжують використовувати, а таку активність пов'язує з наближенням Звітно-виборчої конференції ФЛАУ.

"Йде рейдерський наїзд на федерацію. Одна людина їздить по областях і розповідає: "Борзов (глава ФЛАУ) вкрав гроші! Борзов вкрав гроші!" Банкір є банкір. Доходить і до погроз на адресу регіональних осередків, які висунули Валерія Борзова в президенти. Я вам скажу, що багато обласних організацій вже взяли паузу, щоб подивитися, чим все це закінчиться", - говорить Александров.

За інформацією наших співрозмовників, таємничий банкір - це власник банку "Національний кредит", який не проти очолити ФЛАУ, а спортсмени і Держслужба спорту на чолі з Равілем Сафіулліним йому в цьому підіграють.

Сам Александров не має наміру здаватися: "Яке я відношення мав до зборів, якщо я останні два роки займався підготовкою до юнацького чемпіонату світу в Донецьку? Це все йде від того, що ми не сиділи мовчки. Судилися за верхнє поле НСК "Олімпійський", за базу в Чернігові. Рота мені не заткнути! Викладу все, що є".

Додамо, що ФЛАУ проведе свою прес-конференцію 19-го вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram