>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

В аналізах російських біатлоністок виявлено "серйозний допінг"

Юр'єва вдруге погоріла на еритропоетині.

В аналізах російських біатлоністок виявлено "серйозний допінг"
Фото: newsfiber.com

Допінг-проби російських біатлоністок Катерини Юр'євої та Ірини Старих містять еритропоетин.

«Проби, які дали позитивний результат у Юр'євої і Старих, були зроблені антидопінговими службами під час зборів наприкінці грудня.

У них виявили еритропоетин. Це серйозний допінг, ані з таблеткою, ані з зубною пастою, ні з борщем неможливо отримати це в організм», - повідомило джерело «Коммерсантъ FM».

Ірина Старих - молода біатлоністка, вона проводить в Кубку світу всього другий сезон. Катерина Юр'єва - чемпіонка світу 2008 року в індивідуальній гонці на 15 км (тоді вона також взяла срібло у гонці переслідування та бронзу - в естафеті). У 2009 році разом з Альбіною Ахатовою та Дмитром Ярошенком вона була дискваліфікована на два роки за вживання допінгу. Цікаво, що тоді також фігурував еритропоетин. Якщо факт вживання допінгу підтвердиться, Юр'єва буде довічно дискваліфікована.

Еритропоетин (ЕПО) являє є глікопептідним гормоном, який контролює утворення червоних кров'яних клітин (еритроцитів) зі стовбурових клітин кісткового мозку залежно від споживання кисню. Завдяки істотному впливу ЕПО на кисневу ємкість крові і доставку кисню до тканин, цей препарат сприяє підвищенню працездатності в тих видах спорту, де потрібна аеробна витривалість, - це всі види легкоатлетичного бігу, починаючи від 800 м, а також біг на лижах і велосипедні гонки.

Вперше еритропоетин було застосовано в 1977-му році. У 1990-му МОК вніс ЕПО в список заборонених препаратів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram