>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Фристайлісти - циркачі зимових олімпіад

Фристайл - один з найбільш видовищних і красивих видів зимової Олімпіади

"Фристайлери" - циркачі Олімпіад. Особливо це проявляється в акробатиці, яка спочатку передбачає запаморочливі піруети в повітрі. Зазначимо, що акробати в міжсезоння підтримують форму, тренуючись на воді. Тільки, на відміну від стрибунів у воду, вони стикаються з водною гладдю не руками, а ступнями ніг.

Вперше показові виступи з фрістайлу були включені в програму Олімпійських Ігор у 1988 році в Калгарі. 1992 року в Альбервілі олімпійську програму поповнив спуск по горбистому схилу - могул. На Іграх у Ліллехаммері-94 до могулу приєднався ще один вид змагань - акробатика, а 2010 року на Олімпійських зимових іграх у Ванкувері - скі-крос.

2011 року "фрістайлічну" родину знову очікувало поповнення - в олімпійську програму включили хафпайп і скі-слоупстайл. Усього у фристайлі розігрують 10 комплектів нагород (повна гендерна рівність).

Могул є спуском горбистим схилом. Під час проходження траси кожен спортсмен повинен здійснити два стрибки з трамплінів. Судді оцінюють якість "обробки" горбів на трасі, якість і складність стрибків. До суми оцінок, виставлених суддями, додається оцінка за швидкість, що визначається за спеціальною формулою.

У могулі нашивки на колінах відрізняються за кольором від костюма спортсмена, щоб судді могли детальніше розглянути техніку виконання елементу.

Найприкріше, що горбистих поверхонь в Україні вистачає (по суті, кожен водій - готовий фристайліст), але ця дисципліна у нас абсолютно не розвинена на олімпійському рівні.

Змагання з акробатики включають кваліфікаційний і фінальний етапи. У кожному з них спортсмени виконують по два стрибки зі спеціального трампліна. Очки з кваліфікаційного раунду на фінал не переносяться. Судді оцінюють кожен стрибок з точки зору техніки виконання спортсменом відштовхування, безпосередньо самого стрибка і приземлення.

Саме акробатика - єдиний вид фристайлу, в якому Україна вже багато років претендує на медалі Олімпіад.

Змагання з скі-кросу складаються з кваліфікаційного та фінального раундів. У кваліфікаційному раунді спортсмени по одному на швидкість проходять трасу довжиною близько 1000 метрів з поворотами й перешкодами. Спортсмени, що показали найкращий час, у фінальному раунді розбиваються на четвірки і змагаються між собою за вихід у наступний етап змагань. Двоє учасників, які прийшли першими, продовжують змагання, спортсмени, які програли, вибувають. Спортсмени, що вийшли у фінальний заїзд, розігрують медалі.

Скі-хафпайп. Спортсмени виступають на схилі, що є напівтрубою (half-pipe), на лижах для фристайлу, виконуючи різні трюки - сальто, перевороти, захвати, піруети. Формат проведення змагань: кваліфікація та фінал, по 2 заїзди в кожному раунді. Місця розподіляються відповідно до загальної кількості очок у фіналі.

Скі-слоупстайл.Спортсмени виступають на схилі, що має різного роду перешкоди: рейли (rails), квотерпайпи (quarter-pipes), трампліни. Технічні характеристики траси прописані правилами Міжнародної федерації лижного спорту. Формат проведення змагань: система на вибування з півфіналами і фіналами, по 2 заїзди в кожному раунді. Кращий результат визначає переможця.

Стандартна довжина чоловічих лиж для могулу становить приблизно 180 см, а жіночих - 170 см. У акробатиці використовують лижі однієї довжини - 160 см. У скі-кросі застосовують ті самі лижі, що й у супергіганті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram