>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

IBU може збільшити терміни дискваліфікації російських біатлоністок

Старих могла вийти на старти вже в лютому 2016 року

IBU може збільшити терміни дискваліфікації російських біатлоністок
Ирина Старых
Фото: omskinform.ru

Міжнародний союз біатлоністів (IBU) розгляне питання про можливе збільшення термінів дискваліфікації російських біатлоністок Катерини Юр'євої та Ірини Старих після отримання результатів повторної перевірки їхніх допінг-проб.

IBU в листопаді оголосив про повторне проведення аналізу проб, які показали атипові результати раніше. П'ять проб, перевірених лабораторією Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA), показали наявність рекомбінантного еритропоетину.

Три зразки належать уже дискваліфікованим Юр'євій і Старих. Юр'єву дискваліфікували на вісім років 13 грудня 2013 року, Старих - на два роки з 23 грудня 2013 року.

Повторно проаналізовано проби, взяті 2 січня 2014 року в німецькому Оберхофі у Старих, а також 28 і 29 листопада 2013 року у шведському Естерсунді у Юр'євої.

Антидопінговий комітет IBU розглядатиме питання про можливе продовження термінів дискваліфікації у цих двох випадках.

Крім того, IBU тимчасово усуває двох спортсменів - з 25 листопада 2014 року і 15 грудня 2014 року. Деталі щодо цих справ повідомлять додатково.

Нагадаємо, у допінг-пробах росіянок виявлено еритропоетин. Еритропоетин (ЕПО) - це глікопептідний гормон, який контролює утворення червоних кров'яних клітин (еритроцитів) зі стовбурових клітин кісткового мозку залежно від споживання кисню. Завдяки суттєвому впливу ЕПО на кисневу ємкість крові і доставку кисню до тканин, цей препарат сприяє підвищенню працездатності в тих видах спорту, де потрібна аеробна витривалість, - це всі види легкоатлетичного бігу, починаючи від 800 м, а також біг на лижах та велосипедні гонки.

Вперше еритропоетин застосували у 1977 році. У 1990 році МОК вніс ЕПО у список заборонених препаратів.

Юр'єва, для якої ця вже друга дискваліфікація, заявила, що завершує кар'єру. А ось Старих стверджувала, що препарат потрапив в організм випадково... через косметику.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram