>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Український гросмейстер: у країні немає людей, які зацікавлені в розвитку шахів

Через кілька років наша команда перестане перемагати

Український гросмейстер: у країні немає людей, які зацікавлені в розвитку шахів
Фото: http://censor.net.ua

Відомий український гросмейстер Павло Ельянов (24-й шахіст світу) упевнений, що держава практично не займається розвитком і підтримкою шахів:

"Я за своєю суттю, напевно, оптиміст і завжди сподіваюся на краще. Але ж у нас справді було багато перемог, у тому числі командних. Вигравали олімпійське золото - і чоловіче, і жіноче. Взагалі, починаючи з 2001 року, коли Руслан Пономарьов став чемпіоном світу, українські команди виграли практично всі титули, які є у шахах. За ці роки якісь ситуативні поліпшення траплялися - але щоб була якась державна програма підтримки шахів або щось подібне - ні, такого не було. Хіба що в 2010, коли президентом Федерації шахів України став Віктор Капустін, життя у нас серйозно покращилася. А з точки зору держави... не було такої підтримки, як, наприклад, в Азербайджані, де є 5-річна програма з розвитку шахів та підтримки молодих шахістів. Запрошують сильних тренерів... Ми, на жаль, у цьому плані дуже відстаємо.

Вірменія - держава набагато бідніша, ніж Азербайджан - але при цьому є підтримка президента, і шахи є мало не національним видом спорту. Мені здається, потрібно знайти людей, зацікавлених у розвитку шахів і при цьому близьких до управління державою. Як приклад можна навести Росію, де є Дворкович (помічник президента РФ), Жуков (президент Олімпійського комітету РФ). Наприклад, Марії Музичук, яка виграла жіночий ЧС, допомагав Олександр Генріхович Бєлявський, наш видатний гросмейстер, який проживає в Словенії. Він допомагав їй через Інтернет. А вже у фіналі Марії допоміг Євген Мірошниченко - гросмейстер з Донецька, який тренує збірну Туреччини. Боюся, що мине кілька років - і ми перестанемо перемагати.

Українці в інших збірних? Знаєте, стосовно колег я політизації намагаюся всіляко уникати. І того ж Сергія Карякіна, коли він перейшов у Федерацію Росії, я повністю підтримав. Тому що у нас тоді все було об'єктивно зовсім погано. Особистої підтримки не було ніякої - я маю на увазі тренерів, збори... Доходило до того, що ми частково самі оплачували командні змагання - в плані поїздок. І це зовсім вже нікуди не годилося. Водночас було зрозуміло, що у Сергія - величезний талант, можливо - чемпіонський.

Умови для підготовки? Я буду говорити прямо: те, що ми зараз отримуємо, - це зовсім недостатньо. Ось я приїхав до Києва з німецької бундесліги, де зіграв останній вікенд. І зараз кілька днів до вильоту до Вірменії на ЧС ми знаходимося на базі в Кончі-Заспі, яку нам надало міністерство у справах молоді та спорту. І тамтешні умови я вважаю недостатніми для занять шахами".

Зауважимо, збірна України на командному ЧС, який відбувається цими днями у Вірменії, в трьох турах здобула 2 перемоги. Ельянов, який грає на третій дошці (перші дві "зайняті" Іванчуком і Пономарьовим), здобув уже дві перемоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram