>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Путін пов'язаний із допінговим скандалом у легкій атлетиці

Президент IAAF консультувався з Путіним, як карати спортсменів.

Путін пов'язаний із допінговим скандалом у легкій атлетиці
Ламин Диак и Владимир Путин
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін пов'язаний з допінговим скандалом у легкій атлетиці. Про це пише Associated Press з посиланням на людину, яка вивчила доповідь ВАДА, яку опублікують 14 січня.

Автор доповіді - перший президент ВАДА Дік Паунд - пише, що юрист Міжнародної асоціації легкої атлетики (IAAF) Хав Робертс перед чемпіонатом світу 2013 року, який проходив у Москві, повідомив тодішнього голову IAAF Ламіна Діака про дев'ять випадків вживання російськими спортсменами допінгу.

Однак Діак не дав ходу цим справам, хоча викриті в допінгу спортсмени все-таки не взяли участі в чемпіонаті. Як стверджують, Діак на зустрічі з Робертсом пояснив, що "він потрапив у скрутну ситуацію, вирішити яку зможе тільки президент Росії Путін, з яким він пов'язаний дружбою".

З листопада 2011 року всі російські справи Діак передав своєму особистому юристові Хабібу Сіссе, і Робертс не міг вплинути на розслідування. У січні 2014 року Робертс подав у відставку.

У доповіді також сказано, що 2012 року син Діака Папа Массата Діак разом із Сіссе зустрічався з керівником Федерації легкої атлетики Росії Валентином Балахнічевим, щоб обговорити "проблему" вартості телевізійних прав на чемпіонат світу для Росії. Після цієї зустрічі ціна раптово зросла з 6 млн доларів до 25 млн.

Нагадаємо, в листопаді 2015 року ВАДА опублікувало першу доповідь про Росію. У ній йшлося, що російське антидопінгове агентство знищило докази тестів на допінг. Опісля російських легкоатлетів усунули від міжнародних змагань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram