>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

WADA: допінг у Росії підтримувався на рівні держави (оновлено)

Путін усунув з посад усіх згаданих у доповіді чиновників Мінспорту РФ.

WADA: допінг у Росії підтримувався на рівні держави (оновлено)
Виталий Мутко
Фото: www.olimp2012.net

Всесвітня антидопінгова асоціація (WADA) в понеділок оприлюднила звіт про допінг у Росії, в якому стверджує, що застосування заборонених препаратів російськими спортсменами підтримувалося на рівні держави.

У документі сказано, що Міністерство спорту Росії управляло маніпуляціями з результатами аналізів спортсменів і контролювало їх, щоб приховувати застосування допінгу, за активної участі ФСБ, московської та сочинської антидопінгових лабораторій. Аналізи спортсменів підміняли в московській лабораторії щонайменше з кінця 2011 року до серпня 2015 року, це стосувалося більшості учасників і зимових, і літніх Олімпійських ігор. Повідомляють, що в лабораторіях непомітно зламували упаковку стандартних контейнерів для сечі, які використовують на всіх міжнародних змаганнях.

Комісія знайшла підтвердження словам колишнього голови Московської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова, який розповів виданню The New York Times, що не менш ніж 15 російських спортсменів, які виграли медалі в Сочі, вживали допінг.

Оновлення. Всі російські чиновники, згадані в доповіді комісії Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA), будуть тимчасово відсторонені від своїх посад до завершення розслідування. Про це йдеться в заяві президента Росії Володимира Путіна  на сайті Кремля в понеділок, 18 липня.

Нагадаємо, 21 червня Міжнародний олімпійський комітет вирішив не усувати всю збірну Росії від Олімпіади в Ріо-де-Жанейро, але дискваліфікація легкоатлетів, накладена Міжнародною асоціацією легкоатлетичних федерацій (IAAF) на Російську Федерацію, залишається чинною.

Дискваліфікація російської збірної пов'язана з допінговим скандалом, який розпочався в грудні 2014 року, коли німецький телеканал ARD почав знімати документальний серіал про допінг у спорті. У першій же частині кілька відомих російських атлетів відкрито або під час зйомок прихованою камерою заявили, що Мінспорту РФ покриває прийом допінгу в Росії.

Протягом наступних місяців німці випустили ще кілька серій. В одній з них говорилося, наприклад, що Володимир Путін міг особисто залагоджувати допінгові справи на міжнародному рівні, а співробітники ФСБ, можливо, причетні до махінацій з допінг-пробами на Олімпіаді в Сочі.

WADA після виходу в ефір першої частини німецького фільму вирішила перевірити викладені в ньому дані. У листопаді 2015 року WADA завершила власне розслідування щодо Росії. У підсумковій доповіді організація в цілому погодилася з висновками журналістів. У WADA заявили, що в Росії тренери змушували атлетів приймати допінг, в РУСАДА масово знищували тести, міжнародним легкоатлетичним функціонерам пропонували хабарі, а російські силовики сприяли заміні тестів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram