>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Як Федереру "дістати" Джоковича: неможливе можливе?

Швейцарець здатен стати першою ракеткою світу за підсумками року

Як Федереру "дістати" Джоковича: неможливе можливе?
Фото: EPA/UPG

Роджер Федерер, який цього тижня став другою ракеткою світу, може замахнутися і на звання першої ракетки.

Такий сценарій не передбачає, що опонент швейцарця Новак Джокович буде програвати всім підряд, але сам Федерер повинен виграти практично всі ключові протистояння.

Отже, сьогодні відставання швейцарця від Джоковича становить 2430 очок. Сербові до кінця року потрібно захистити 2500 очок (ще 150 очок, які дісталися йому в спадок від торішнього Кубка Девіса, спишуться автоматично після фіналу КД), а Роджера очікує захист 1060 очок.

Федерер, загалом, має право на дві помилки. Він може собі дозволити поразки на будь-якій стадії домашнього турніру в Базелі (а склад там підбирається ще той), ще раз - на стадії групового турніру Підсумкового чемпіонату.

При цьому Роджер просто зобов'язаний обігравати Ноле у ймовірному фіналі Мастерсу в Парижі, а також розраховувати на невдалий виступ серба на Підсумковому турнірі, адже навіть поразка Ноле у фіналі не цілком улаштовує Федерера.

Якщо уявити, що Джокович програє у фіналі Парижа і здобуде нехай навіть три перемоги на Підсумковому (в рамках групового турніру), але програє у півфіналі, то серб заробить лише 1200 очок (600 + 600), а його втрати становитимуть 1300 балів.

Якщо уявити, що Федерер програє на старті Базеля, виграє в Парижі у Джоковича і переможе на Підсумковому турнірі (з однією поразкою на груповій стадії), його доважок буде дорівнювати 2300 (0 + 1000 + 1300), а профіцит становитиме 1240 очок.

Отже, відставання Федерера від Джоковича скоротиться на 2540 очок, і швейцарець "перекриє" серба в рейтингу ATP на 110 балів (нагадаємо, зараз розрив між ними становить 2430 очок).

А після цього ще буде фінал Кубка Девіса, після якого серб однозначно втратить 150 балів, а Федерер за його підсумками може додатково заробити 225 очок. По суті, оці 375 балів - це своєрідний резерв швейцарця, якби Ноле "раптом" вийшов у фінал Підсумкового турніру (а це +400 балів).

Виникає навіть питання, а чи варто Роджеру їхати на "недоленосний" турнір у Базелі і витрачати сили? Адже Джокович приїде уже в Париж...

З іншого боку, такі підрахунки часто вилазять боком. Тому слушно сказав Федерер: "Я буду робити все, що в моїх силах - а там подивимося".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram