>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

BBC повідомила про договірні матчі в тенісі високого рівня

BBC повідомила про договірні матчі в тенісі високого рівня
Архив
Фото: www.tenniseastcoast.com

У тенісі високого рівня широко розповсюджена практика договірних матчів.

Про це пише BBC з посиланням на документи, що опинились у розпорядженні редакції.

Відділ з дотримання етичних стандартів тенісу за останні 10 років дізнався, що 16 гравців, які входили у різний час у топ-50, брали участь у договірних матчах. Серед них були переможці турнірів "Великого шолома".

BBC отримала результати розслідування, яке у 2007 році провела Асоціація тенісистів-професіоналів (ATP). Комісія вивчала підозрілий розподіл ставок навколо матчу між Миколою Давиденком і Мартіном Вассало Аргуельйо. Тоді з'ясувалося, що гравці не порушили правил, однак у асоціації з'явилися інші питання.

Документи свідчать про діяльність гральних синдикатів у Росії, на півночі Італії і на Сицилії. Вони заробляли сотні тисяч фунтів стерлінгів, роблячи ставки на матчі, які, як вважають автори розслідування, були договірними. Три з них відбулися у Вімблдоні.

У 2008 році керівництво тенісного спорту отримало конфіденційну доповідь, у якій запропонували провести розслідування стосовно 28 гравців, які брали участь у цих матчах. Це не зробили, після чого АТР ухвалила нові антикорупційні правила. Однак, після консультацій з адвокатами асоціацію повідомили, що вона не може розглядати звинувачення, що стосуються минулого. У результаті розслідування не проводили.

Марк Філліпс, який входив до складу комісії, розповів BBC, що підозрювали приблизно десять тенісистів, які були "найбільш частими порушниками і коренем проблеми".

"Докази були дуже переконливими. Був дуже хороший шанс задавити це в зародку, що стало б сильним стримувальним фактором і дозволило позбутися злісних порушників", - сказав він.

BBC зазначає, що отримало список імен тенісистів, з приводу яких букмекери, спортивні комітети з етики та професійні азартні гравці неодноразово відправляли скарги та повідомлення про підозрілі дії.

"ВВС і BuzzFeed News (документи також опинилися у розпорядженні цього видання) вирішили не публікувати імена цих тенісистів, оскільки без доступу до їхніх телефонних і банківських рахунків та комп'ютерів неможливо встановити, чи брали вони особисто участь в організації договірних матчів", - пояснили в редакції ВВС.

За даними Європейської асоціації безпеки спорту, яка займається моніторингом ставок для провідних букмекерів, у 2015 році було зафіксовано більш як 50 підозрілих матчів. В асоціації зазначають, що у тенісі спостерігається більше підозрілої букмекерської активності, ніж у будь-якому іншому спорті.

Нагадаємо, Новак Джокович першим із тенісистів заробив понад $20 млн за сезон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram